Krmení dojnic

Krmení dojnic

V dnešním článku se dozvíte pár informací o krmení skotu na naší farmě.

Jak krmíme naše telata jste se dozvěděli už v předešlém článku na našem blogu. Proto se rovnou vrhneme na krmení našich dojnic.

Naše krávy dostávají kompletní krmnou dávku TMR (total mix ratio). Na rozdíl od lidí, krávy špatně snášejí změny v krmné dávce, a proto se snažíme, aby celý rok byla krmná dávka vyrovnaná, a co nejvíc neměná. V této dávce jsou zastoupena objemná krmiva ze 2/3. Jedná se o siláž, senáž např. žito, kukuřičná, travní, vojtěšková a hrách. Žito je v posledních letech velice populární. Má výrazně pozitivní vliv na produkci mléka. Obsahuje velké množství bílkovin. Naším kravám moc chutná a nejen, že je výživné, ale i dobře stravitelné. U objemných krmiv je třeba zvláště dbát na jejich uskladnění a krmiči vybírají pro krávy jen to nejlepší a stoprocentní. Méně kvalitní krmení nevyhazujeme, ale zpracujeme v bioplynové stanici na elektrickou energii a hnojivo. Zbylou třetinu tvoří směsi a doplňkové krmivo. Základem doplňkových směsí jsou hydrotermicky zpracované komodity od ADW FEED - ENStart17, sojová vločka. Dále obsahují komplexní směs pro dojnice DOS3 s minerálními látkami. Pro zchutnění a dobalancování výživy používáme melasu, pivovarské mláto případně kukuřičné výpalky. Kravičky tak mají stravu stabilní a zároveň pestrou. Na složení TMR dohlíží externí výživová poradkyně. Kdo z nás se tak má? ?Většinu krmiv, které využíváme si SAMI vypěstujeme a vyrábíme.

Pro krmení využíváme samochodný krmný vůz TRIOLIET. Ten si naloží krmení, tak aby se co nejmíň provzdušňovalo a tím pádem neoxidovalo, zamíchá a nic víc není potřeba. Je řízen počítačem, který nejen, že rozpozná, kolik se jakého krmiva naváží, ale dokáže si ho sám smíchat, aby byly všechny složky obsaženy při krmení v daném poměru. Krávy se krmí od 4 hodin ráno do 13:30. Během dne krmení každé 2 hodiny přihrnujeme tak, aby se kravky mohly kdykoliv pohodlně nažrat. Vždy tak, aby krávy šly z dojírny rovnou k plnému krmnému žlabu. Nejen, že krávy po dojení potřebují doplnit energii, ale je také vhodné, aby půl hodiny po dojení neulehali. Prospívá to zdraví nejen mléčné žlázy.

Jak jste se dozvěděli už v předešlém článku. Krávy máme rozděleny po skupinách, a proto dostávají dle svých potřeb vyváženou krmnou dávku. Před otelením dáváme kravám iontové soli, které okyselí prostředí v předžaludcích, zlepší se jim konverze živin, především metabolizmus fosforu a vápníku. Nedochází tak k poporodním komplikacím krav. Po otelení dostávají dávku vysokoenergetického krmiva, pro doplnění energie, kterou museli vynaložit na porod telete.

A to je pro dnešek vše. Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte nás kontaktovat na email: zdravafarma@adw.cz, nebo využijte kontaktního formuláře na našem webu v záložce kontakty.