Ustájení zvířat na naší farmě

Ustájení zvířat na naší farmě

V dnešním článku se dozvíte pár informací o ustájení zvířat na naší farmě.

Naše krávy v Lesonicích chováme ve dvou identických stájích. Jejich realizace se dokončila na začátku roku 2018. Každá z nich má 264 postýlek. Jako jediná farma v České republice steleme pískem. Používá se klasicky kopaný žlutý písek o hrubosti 0,2 mm. K nastýlání slouží speciální lopata dovezená z Anglie, která se uchytí na nakladač, který při průjezdu stájí aplikuje do každé postýlky písek z boku. Krávy tak mají maximální pohodlí a při odpočinku nevznikají žádné otlaky. Lze také konstatovat, že mají čistší končetiny i vemena. Další výhodou je minimální prašnost oproti slámě. Kombinace písku a vyfrézované podlahy nám zaručuje ochranu proti úrazům, podlaha totiž neklouže a dochází k přirozenému obrusu paznehtů. Proto je potřebný pouze minimální zásah paznehtářů, kteří kravám o kopyta pečují. Navíc je písek velmi pohodlný pro odpočinek krav, jelikož si ho sami natvarují tak jak chtějí, a také je v létě chladí a v zimě hřeje.

Kejda s pískem se vyhrnuje pomocí manipulátoru do výustě na konci stáje a s přídavkem vody putuje do separačního kanálu. Za pomocí proudu vody se kejda a písek dopraví k vynášecímu dělu americké výroby. Zde dochází k sedimentaci písku a jeho vynášení na povrch. Výsledkem separace je kejda, která putuje do bioplynové stanice a po jejím průchodu se digestát aplikuje na pole. Dále je to voda, která je opětovně využívána a písek, který se po separaci nechá dva až tři měsíce okapávat a schnout ve stodole. Nedochází k dalšímu ošetření či dezinfekci písku. Pak se opětovně zastýlá 2x týdně vždy, když jsou krávy na dojírně, aby nedocházelo ke stresovým situacím a nedošlo ke zranění zvířat.

Další výhodou je sterilita písku. Písek není vhodná půda pro množení mikroorganismů. Například G- bakterie se zde vůbec nemnoží, což samozřejmě přispívá zdraví mléčné žlázy. Na naší farmě už historicky byly nízké hodnoty somatických buněk, ale po zavedení stlaní pískem se tato hodnota ještě snížila.

Ideální teplota prostředí pro krávy je od 5 °C do 20 °C. Nad 20 °C už u krav vzniká tepelný stres. Proto při ventilaci stájí využíváme štěrbinový efekt proudění vzduchu pro optimální přirozenou termoregulaci u zvířat. Stejně využíváme automatické ventilátory, které si při 15 °C sami spouštějí nebo boční svinovací plachty. Abychom našim kravám dopřáli pohodu a welfare nachází se ve stájích několik škrabadel, které nejvíce uvítají na jaře a na podzim při jejich línání. V této době se drbadla téměř nezastaví. Pro zajištění individuální péče zvířete, například veterinární kontroly, inseminace a další zákroky, využíváme fixaci headlock. Krávy se jdou nakrmit ke krmnému žlabu a pokud je potřeba můžeme si krávu zafixovat pro potřebné úkony. Ty pak mají během celé procedury dostupné krmení, a veškeré úkony lépe snáší.

A to je pro dnešek vše. V příštím článku se budeme věnovat krmení zvířat. Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte nás kontaktovat na email: zdravafarma@adw.cz, nebo využijte kontaktního formuláře na našem webu v záložce kontakty.