Chov krav na Vysočině

Něco málo o skotu, který chováme.

Krávy na Vysočinu prostě patří, proto velice rádi a s láskou chováme tento druh zvířata. Nejen že mléko z Vysočiny patří k těm nejkvalitnějším, ale také nám jejich chov krásně zapadá do celého systému zemědělství. Jenom tak si sami dokážeme vypěstovat krmivo a následně je i hydrotermicky upravit. Krávy nám díky tomu vyprodukují kvalitní mléko a také kejdu a hnůj, které po průchodu bioplynovou stanicí je dále využívána jako hnojivo na pole.

 

 

Na plochách, které nejsou vhodné k intenzivnímu pěstování plodin, chováme pastevním způsobem masné plemeno skotu Aberdeen Angus. Ve svých stájích chováme 720 kusů mléčného plemene Holštýnský skot. Toto plemeno se vyznačuje vysokou užitkovostí, proto jsme se rozhodli postupným převodním křížením na přechod z červenostrakatého na holštýnský skot.

 

 

Na dojnou krávu máme průměrný nádoj 39L denně. Rekordmanky v našem chovu dokázaly nadojit 80L mléka za den. Průměrná užitkovost holštýnské populace krav za rok 2021 byla 10 440 kg mléka. U našich krav je tento průměr 11 000 kg mléka za rok.

 

 

Jelikož dáváme velký důraz na zdraví, pohodu, welfare a také složení krmné dávky, tak se nám krávy odvděčují výbornou konverzí živin a tím pádem vysokou užitkovostí spojenou s vysokým obsahem složek v mléce.

 

 

Laktace u našich krav trvá průměrně 305 dnů. Snažíme se o to, aby každá dojnice porodila 1 tele za rok, a tím pádem se jí tvoří mléko po dobu 10 měsíců. Mezidobí máme mezi 370-380 dny. Délka březosti u krávy je přibližně 275 dní (9měsíců). V našem stádě máme průměrně 55 % březích krav. K reprodukci využíváme inseminaci. U jalovic využíváme exkluzivní americkou genetiku v sexovaných dávkách. U krav využíváme konvenční dávky. Suchostojných krav máme kolem 10 % procent z celého stáda. 

 

V dalším článku se můžete těšit na popis ustájení a krmení našeho stáda.

Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte nás kontaktovat na email: zdravafarma@adw.cz, nebo využijte kontaktního formuláře na našem webu v záložce kontakty.