Naše farma a její historie

Naše farma a její historie

Prvním článkem na našem blogu bychom Vám rádi představili naši firmu a něco málo o její historii.

Roku 1996 vznikla Rolnická společnost Lesonice ze Zemědělského družstva Lesonice. Od té doby hospodaříme na Třebíčsku a Ivančicku, pěstujeme tržní plodiny a věnujeme se chovu skotu, zejména mléčného. Na plochách, které nejsou vhodné pro pěstování plodin, chováme pastevním způsobem masné plemeno skotu Aberdeen Angus.

Naše hodnoty jsou pro nás opravdu důležité. Pracujeme s úctou k přírodním zdrojům. Hospodaříme v souladu s přirozenými procesy v přírodě. O půdu se staráme tak, abychom jí předávali příštím generacím zdravou a úrodnou. Využíváme moderních technologií v souladu s tradičními po generace ověřenými technikami. Chceme hospodařit tak, abychom měli vysoké výnosy, a přitom produkovali zdravější potraviny.  

 

 

V roce 2007 Rolnická společnost Lesonice vstoupila do skupiny ADW, A.S.. Už naši předkové měli na paměti, že půda plná živin nám dává větší a kvalitnější úrodu, která je nejen důležitá pro výživu zvířat, ale i pro člověka. Proto se celá skupina ADW a samozřejmě my Rolnická společnost Lesonice snažíme efektivně a s největší péčí obhospodařovat a co nejlépe využívat přirozený potenciál v půdě, rostlinách a samozřejmě i zvířatech.

Pro lepší efektivnost a soběstačnost jsme vybudovali mezi lety 2009-2012 dvě bioplynové stanice v Lesonicích a Krahulově. Díky tomu využíváme vedlejší živočišné produkty pro výrobu elektrické energie a tepla pro naši potřebu a přebytky energií, dále posíláme do sítě pro potřeby ostatních.

 

 

Aby našim zvířatům bylo ještě příjemněji, tak jsme v roce 2015 započali rozsáhlou rekonstrukci kravínu. Vznikly dvě nové velké stáje s technologickou raritou na středoevropské poměry, a to stlaní pískem. Nejen, že se zvýšila pohoda a welfare zvířat, ale zvířata jsou mnohem čistší a je snížena prašnost oproti slámě. Díky tomu jsme schopni po separaci písek nechat okapat, uschnout a znovu využít a vzniklou kejdu po průchodu bioplynovou stanicí použít jako hnojivo na pole.

 

 

V roce 2018 jsme se rozhodli otevřít svojí vlastní minimlékárnu, kde každý den zpracováváme mléko z vlastní farmy. Všechny výrobky zpracováváme ručně za použití tradičních postupů. Jedná se o selské mléko, jogurty, kefíry, farmářské a grilovací sýry, a také naše nejoblíbenější produkty tvarohové dezerty. Všechny tyto výrobky v různých příchutí a variacích.

 

 

Od roku 2019 klademe velký důraz na precizní zemědělství. Děláme si pravidelné rozbory půdy a tím zefektivňujeme nejen práci zemědělské techniky, ale také hnojení dle potřeb půdy a rostlin.

 

 

Do rodiny naší firmy na jaře roku 2021 přibylo Agro Mohelno, které pokračuje v hospodaření v rostlinné i v živočišné prvovýrobě, obohaceném o zkušenosti ostatních členů rodiny ADW.

 

V dalších článcích, které chystáme se dozvíte více dopodrobna o našich střediscích, jak hospodaříme, co vyrábíme a jakými metodami. Pokud byste byli nedočkavý a měli nějaký dotaz neváhejte nás kontaktovat na email: zdravafarma@adw.cz, nebo využijte kontaktního formuláře na našem webu v záložce kontakty.